Protože po předchozím průvodci dobrým vychováním v restauraci jistě toužíte po dalších informacích, připravili jsme pro Vás další společenský bedekr, tentokráte správným stolničením. Některé následující body Vám mohou připomenout perné chvilky z dětství. Narovnej se. Nesrkej. Nemluv s plnou pusou. Bezpochyby máte základní pravidla stolování dávno v malíku, ale co kdyby náhodou, že ano. Opakování je matkou moudrosti a nikomu neuškodí. Právě naopak. Přinejhorším máte co říci synovi, až půjde na první rande.

  1. Jakmile se dáte v restauraci do boje se svým pokrmem, nikdy už nepokládejte použitý příbor na stůl. Jeho místo je nyní výhradně na talíři.
  2. Mezi jednotlivými sousty nebo o pauze nechte na talíři příbor odpočívat ve tvaru X, případně vidličku umístěte na osmou hodinu a nůž na hodinu čtvrtou. Pro číšníka znalého etikety je to znamením, že jste ještě nedojedli.
  3. Až dojíte, položte na talíř nůž (ostřím dovnitř) a vidličku svisle vedle sebe, směrem od horní levé strany talíře k dolní pravé.
  4. Po usazení byste si měli případný servítek položit na klín. Jde-li o ubrousek poněkud rozměrnější, předpokládá se, že jej přeložíte napůl. Nikdy do něj nesmrkejte. Nikdy.
  5. Musíte-li během jídla na chvíli odejít, položte ubrousek na svou židli.
  6. Až dojíte, servítek položte na stůl nalevo od talíře. Rozhodně jej nedávejte na talíř.
  7. Neberte si příliš velká sousta (to lze říct i o jiných oblastech života) a nehovořte s plnou pusou. Obojí může vyústit v nepěkné až trapné situace.
  8. Polévku jezte vždy z boční strany lžíce, jde to lépe. Nebo jakkoli, hlavně ji ale nahlas nesrkejte.
  9. Pijte až po dožvýkání sousta.
  10. U stolu se neválejte a během jídla nepokládejte lokty na stůl. Mezi jednotlivými chody anebo po dokončení jídla si však během konverzace můžete lokty lehce podepřít. Pamatujte přitom ale, že stůl v restauraci není matrace.
  11. Jezte přirozeným tempem. Nemusíte přežvykovat jako na pastvě, ale ani se předhánět s ostatními. Večeře (brunch, oběd) je společenská událost, nikoli středověká slavnost. Vaši spolustolovníci Vám pravděpodobně nechtějí nic z talíře uzmout.
  12. Hodí se k jídlu použít, čím Vás restaurace či hostitel vybaví. Co se příborů týká, postupujte ze strany vnější k vnitřní. Příbor nejdále od talíře slouží k překonání předkrmu. Pro další chod použijete další příbor a tak dál. Milý číšník ze stolu to náčiní, jež nebudete potřebovat, jistě odstraní.
  13. Pokud něco upustíte, rozbijete nebo rozlijete, decentně se omluvíte spíše sami pro sebe. Nemusíte vstávat a prosit všechny o odpuštění. Pokud tedy někomu nevyklopíte na hlavu třeba špagety.
  14. Kuře, pizzu nebo žebra určitě můžete jíst rukama. Na barbecue u přátel. V elegantním podniku vezmete zavděk příborem.
  15. Sklenky se stopkou držíme výhradně za stopku. Nechcete si přece své bílo víno zahřát na nepitelnou pokojovou teplotu.
  16. Toužíte-li po něčem vzdáleném na opačném konci stolu, nesahejte ostatním přes talíře, sklenky a ruce. Normálně poproste, ať Vám předmět Vašich tužeb někdo podá. V opačném případě riskujete něčí nápoj v něčím klíně. A hůř.
  17. Odcházíte-li na moment od stolu, vždy podejte stručné univerzální vysvětlení. „Omluvte mě“ je daleko vhodnější než „jdu se vyvenčit“.
  18. Tohle bude možná pro někoho šok. Nepokládejte svůj mobilní telefon na stůl.
  19. Nesluší se během večeře (rozumějte schůzky v restauraci) používat mobilní telefon. Jde-li o něco urgentního, omluvte se a vyřiďte hovor třeba venku.
  20. Kdykoli je Vám něco servírováno, je slušným zvykem poděkovat. Dáváte tak najevo, že servis oceňujete.
  21. Přiměřené dýško číšníkovi je snad samozřejmostí, mělo by představovat asi 10 – 15 % celkové útraty. Není však třeba se předvádět neúměrně velkým tuzérem, a uvádět tak personál do rozpaků. Nejste kohout na zápase. Ani Frank Sinatra.

Vzorců žádoucího chování a společenských konvencí nepochybně existuje daleko, daleko víc. Před nepříjemným faux pas při schůzkách v restauraci by Vás ale dodržování výše zmíněných doporučení mělo při troše štěstí ochránit. Domníváte-li se však, že by bylo záhodno se v oblasti etikety vzdělat více, doporučujeme Vám k prostudování některou z knih proslulého Guth-Jarkovského. Za pozornost jistě stojí jeho Společenský katechismus, Stolničení či Obchodník gentleman.